Yangın, üretim tesislerinde riskler arasında yer alan ve ciddi zarar ve can kayıplarına neden olacak bir risk ve acil durumdur. Bu riskin acil bir duruma dönüşmesini engellemek için ciddi çalışmalar yapılması ve önlemler alınması yanında çalışanların ciddi anlamda bu konu hakkında bilgilendirilmiş ve eğitilmiş olmaları gerekmektedir. Tüm bunlar için üretim alanlarındaki yangın risklerinin belirlenmesi gerekli tedbirlerin alınması noktasında önemli bir ilk adımdır.
Yangın Güvenliği Danışmanlığı ortaya çıkan yangın risklerinin önlenmesi açısından alınması gereken tedbirlerin türü ve uygulama biçimi, yangın söndürme etkinliği ve bu etkinliğin sürdürülebilir olması açısından değerlendirilmesi ve bir uygulama planına dönüştürülerek uygulanmasının sağlanmasıdır.
Ayrıca 09.09.2009’da yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine uygunluğunun da kontrol edilerek mevzuata uygunluğunun sağlandığı çalışmalar bütününü içermektedir.
Tüm bu uygunsuzlukların giderilmesi için ise işletmenin detaylı yangın güvenliği risk analizi yapılmakta, gerekli rapor hazırlanarak eksiliklerin giderilmesi için tavsiyelerimiz hazırlanacak yangın risk raporunda belirtilerek tarafınıza sunulmaktadır.
Bina, tesis ve üretim alanlarının yerleşim planlarının oluşturulması
Yerleşim planları üzerinde yangına neden olacak yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, yanmayı hızlandırıcı malzemelerin içeriklerinin belirtilerek bu malzemelerin bulunduğu veya tutulduğu alanların belirtilmesi
Bu ana plan kapsamında mevcut yangın söndürme ekip ve ekipmanlarının tespitinin yapılarak plana işlenmesi
İlave edilmesi gereken ekip ve ekipmanın belirlenerek plan üzerinde işaretlenmesi
Bu kapsamda otomatik yangın algılama sistemlerinin, duman algılama detektörlerinin, sirenlerin, manuel yangın butonlarının, yangın söndürme cihazlarının, hidrantların, yangın duvar vanalarının, acil çıkış kapılarının tahliye yolları ve toplanma alanlarının belirtilmesi.
Bu ilavelerin yapılmasının takibi ile kullanım ve bakımlarının çalışanlara öğretilerek sürekli kullanıma hazır tutulması için gerekenlerin belirtilmesi çalışmalarını kapsamaktadır.
Yangın eğitimleri ve tatbikatlarının uygulamalı olarak yapılması ve değerlendirme raporu hazırlanarak yönetime sunulması.
Bu rapor kapsamında tatbikatta görülen eksiklerin giderilmesi çalışmalarının yapılması.